Antalya kıyılarında mikroplastik ve plastik atıkların kaynağına yönelik kapsamlı inceleme

Antalya'da sahil ve deniz temizliği sürüyor; 10 günde 27 metreküp atık toplandı, Sıfır Atık Mavi ile ülke genelinde 325 bin tondan fazla atık çıkarıldı.


Antalya kıyılarında mikroplastik ve plastik atıkların kaynağına yönelik kapsamlı inceleme

Antalya'da saha incelemeleri ve temizleme çalışmaları:

Antalya Valisi Hulusi Şahin, kent sahillerinde görülen plastik parçacıklar ve mikroplastik kirliliğinin kaynağının belirlenmesi amacıyla karada, denizde ve limanlarda eş zamanlı incelemeler yürütüldüğünü açıkladı. Kaleiçi Yat Limanı'nda düzenlenen basın toplantısında Bakanlık ile il müdürlüğünün koordineli çalışmaları, sahadan alınan örnekler ve yürütülen denetimler hakkında bilgi verildi.

Kayıtlı veriler ve toplanan miktarlar:

Vali Şahin, deniz süpürgeleriyle yürütülen operasyonlarda ilk 10 günde toplam 27 metreküp plastik ve diğer yüzer atıkların toplandığını belirtti. Ayrıca Sıfır Atık Mavi girişiminin başladığı 10 Haziran 2019 tarihinden bu yana ülke sınırları içindeki denizlerden 325 bin tondan fazla deniz çöpü çıkarıldığı bilgisi paylaşıldı. Çalışmaların hem sahada temizlemeye hem de kirliliğin kaynakta önlenmesine odaklandığı vurgulandı.

Kirliliğin kaynak araştırması ve sahadaki tespitler:

Şahin, Alanya Konaklı, Kleopatra Plajı, Payallar, Avsallar, Kumluca, Kemer ve Phaselis gibi sahil kesimlerinden iletilen şikâyetler üzerine denetim ekiplerinin harekete geçtiğini; plastik kırıntılarının muhtemel karasal kaynaklarını belirlemek için plastik kırma ve geri kazanım faaliyetleri yürüten işletmeler ile izinsiz çalıştığı değerlendirilen "merdiven altı" tesislere gündüz ve gece baskınları düzenlendiğini söyledi.

Arıtma tesisleri ve atık su hatları da denetim kapsamına alındı; ASAT Genel Müdürlüğü ve ilgili kurumlarla koordineli olarak merkezi arıtma tesislerinden numune alma çalışmaları sürdürülüyor. Sahil Güvenlik ekipleri, sahillere vuran plastik kırıntılarıyla denizde serbest halde bulunan örnekler arasında benzerlik tespit ettiğini, teknelerden kaynaklandığı iddia edilen atıkların öğütülerek denize bırakıldığı yönündeki ihbarların da incelendiğini aktardı.

önlemler, bariyer uygulamaları ve ulusal iş birliği:

Deniz çöplerinin önemli bir bölümünün akarsular aracılığıyla denize taşındığı değerlendirmesiyle, Antalya Büyükşehir Belediyesi sınırlarında Finike'de Acısu ve Aksu çaylarına atık toplama bariyerleri kuruldu. Şahin, bu uygulamanın yaygınlaştırılarak 29 büyük ırmakta tamamlanacağını ve bariyer yeri tespitinde İl Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin ortak çalıştığını belirtti.

Büyükşehir bünyesinde halihazırda bir deniz süpürgesinin bulunduğu; Deniz Çöpleri İl Eylem Planı 2025-2030 çerçevesinde yeni deniz süpürgesi temini ve diğer temizleme araç-gereçlerinin edinilmesine ilişkin çalışmaların sürdüğü kaydedildi. Valilik koordinasyonunda yürütülen Mavi Akdeniz İnisiyatifi Projesi kapsamında kurumlara gerekli talimatlar verildiği, atık alım gemisinin Antalya'da bulundurulmasının önemine dikkat çekildi.

ulusal ve uluslararası boyut:

Şahin, kirliliğin bir kısmının kent içinde kaynaklandığını, bir kısmının ise Doğu Akdeniz'den Levant akıntısı ile taşındığını ifade etti ve bu durumun uluslararası iş birliği ile ele alınması gerektiğini söyledi. COP31'in mikroplastik gündeminin bu konuyu uluslararası platforma taşıma açısından önemli bir fırsat olacağı; ayrıca İstanbul'da 31 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde düzenlenecek geniş katılımlı çalıştayda mikroplastik meselesinin detaylandırılacağı belirtildi.

Toplantıda Antalya Valisi Hulusi Şahin'e; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yer alan kurum temsilcileri eşlik etti. Adı geçenler arasında Türkiye Çevre Ajansı Çevre Koruma Direktörü Ömer Oral, Deniz Rehabilitasyonu İş Birliği ve Atık Yönetimi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Levent Erbuzcu, Sahil Güvenlik Komutanı Yarbay Tolga Söylemez ve Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara bulunuyor.

Valilik, kıyı ilçelerinin belediye başkanlıklarından izinsiz faaliyet gösterdiği değerlendirilen işletmelerin tespit edilmesini, izinsiz üretim ve işleyişe ilişkin gerekli idari işlemlerin yapılmasını istedi. Ayrıca plastik kırıntılarının preslenip palet üretiminde kullanıldığı yönündeki duyumlar üzerine Ankara, Konya ve Aydın ile temas kurulduğu ve liman tesislerinde gemi taşımacılığına ilişkin denetimlerin sürdüğü açıklandı.

Yetkililer, vatandaşlara kıyı ve deniz kirliliği konusunda duyarlı olmalarını, gözlem ve şikâyetlerini ilgili birimlere iletmelerini; kurumların ise hem kaynağına yönelik hem de sahada müdahale edecek kapasiteyi artıracak tedbirleri uygulamaya devam edeceklerini bildirdi.

ANTALYA VALİSİ HULUSİ ŞAHİN

ANTALYA VALİSİ HULUSİ ŞAHİN

Aslı Han

Aslı Han

Çevre & Ekoloji Editörü

İklim değişikliği, sıfır atık projeleri, ekoloji ve çevre koruma bilinci üzerine haberler ve özel dosyalar hazırlayan çevre editörü.

Yorumlar

0

Henüz yorum yapılmamış

Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!