Programın özeti:
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ev sahipliğinde Ankara'da düzenlenen "COP31 yolunda bilim diplomasisi: Akademi Lansmanı" geniş katılımla gerçekleştirildi. Programa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversite rektörleri ve COP31 sürecinin paydaş kurum temsilcileri iştirak etti. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu da toplantıda yer aldı.
Toplantıda, Türkiye’nin COP31 Dönem Başkanlığı sürecinde yükseköğretim kurumlarının üstleneceği akademik sorumluluklar ile bilim diplomasisinin uluslararası ölçekte nasıl güçlendirileceği ele alındı. Temiz enerji, yeşil sanayi, sıfır atık, iklime dirençli şehirler, gıda güvenliği ve sağlık gibi alanlarda disiplinler arası çalışmanın önemi vurgulandı.
bilim diplomasisinde yeni dönem:
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, açılış konuşmasında Türkiye’nin COP31 sürecinde yalnızca diplomatik alanda değil bilimsel liderlik de göstereceğini belirtti. Özvar, ülke genelindeki 208 üniversitenin uluslararası üniversite ve araştırma merkezleriyle buluşturulacağı geniş kapsamlı bir bilim diplomasisi hamlesinin başlatıldığını söyledi. Bu kapsamda oluşturulan COP-SCIENCE Platformu aracılığıyla ortak araştırma projelerinin geliştirilmesi, araştırmacı hareketliliğinin artırılması ve üniversitelerin bilimsel üretimlerinin küresel ölçekte görünür hâle getirilmesi hedefleniyor.
Lansmanda ayrıca YÖK pavilyonunun COP31'te Türkiye’nin yükseköğretim ve araştırma kapasitesini sergileyeceği, hazırlanacak Türkiye İklim Bilimi ve Teknolojisi Yetkinlik Haritası ile üniversite-sanayi iş birliklerinin güçlendirileceği vurgulandı. Üniversitelerin enerji, su ve atık yönetiminde "yaşayan laboratuvar" anlayışıyla sürdürülebilir kampüslere dönüşmesi ve yeşil becerilerin eğitim programlarına entegre edilmesi öncelikler arasında gösterildi.
Atatürk Üniversitesi'nin katkısı:
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, iklim değişikliğinin çevresel olduğu kadar ekonomik, sosyal ve teknolojik yönlerinin bulunduğunu belirterek üniversitelerin bu çok boyutlu mücadelede artan bir sorumluluk üstlendiğini ifade etti. Hacımüftüoğlu, toplantıya ilişkin şu değerlendirmeyi paylaştı: "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yürütülen COP31 Dönem Başkanlığı süreci, ülkemizin bilimsel potansiyelini uluslararası platformlarda daha görünür kılacak önemli bir fırsattır. Üniversiteler, yalnızca bilgi üreten kurumlar değil; aynı zamanda insanlığın ortak sorunlarına çözüm geliştiren, politika üreten ve geleceği şekillendiren yapılardır. Atatürk Üniversitesi olarak araştırma altyapımız, disiplinler arası çalışma kültürümüz ve uluslararası iş birliklerimizle bu sürece güçlü katkılar sunmaya hazırız."
Rektör Hacımüftüoğlu, bilim diplomasisinin ülkeler arası iş birliğini güçlendiren en önemli araçlardan biri olduğuna dikkat çekerek COP31'in kalıcı bilimsel ortaklıklar ve yeni araştırma ağlarının başlangıcı olmasını hedeflediklerini belirtti. Atatürk Üniversitesi, güçlü araştırma altyapısı, nitelikli akademik kadrosu ve uluslararası iş birlikleriyle COP31 vizyonuna katkı sunmayı amaçlıyor.
Programın sonuç hedefleri arasında yükseköğretimin uluslararası görünürlüğünün artırılması, sürdürülebilir araştırma ortaklıklarının kurulması ve üniversite kaynaklı bilimsel çıktılarının küresel iklim politikalarına somut katkılar sağlaması yer alıyor. Ayrıca genç araştırmacıların COP31 sürecine aktif katılımı, iklim dostu teknolojilerin yaygınlaştırılması ve üniversite kampüslerinin uygulamalı dönüşümü önceliklendirilmiş konular arasında sayıldı.
Atatürk Üniversitesi, toplantıda paylaşılan hedefler doğrultusunda akademik birikimini ve araştırma merkezlerini uluslararası platformlara taşıma kararlılığını sürdürürken, COP31 hazırlıkları sürecinde yükseköğretimin rolünü güçlendirecek somut adımların atılmasına katkı vermeyi planlıyor.

TÜRKİYE’NİN COP31 DÖNEM BAŞKANLIĞI SÜRECİNDE YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARININ ÜSTLENECEĞİ BİLİMSEL MİSYONU GÜÇLENDİRMEK AMACIYLA YÜKSEKÖĞRETİM KURULU (YÖK) EV SAHİPLİĞİNDE ANKARA’DA DÜZENLENEN “COP31 YOLUNDA BİLİM DİPLOMASİSİ: AKADEMİ LANSMANI” PROGRAMINA ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. AHMET HACIMÜFTÜOĞLU DA KATILDI.
Henüz yorum yapılmamış
Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!