Cengiz Enerji temmuzdaki yenilenebilir üretimle 2,5 milyon kişiyi aydınlattı
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) verileri, temmuz ayında yenilenebilir kaynakların toplam elektrik üretimindeki payının %58,44 ile son 10 yıldaki en yüksek temmuz oranına ulaştığını gösterdi. Bu dönemde yenilenebilirlerden üretilen toplam enerji 20 milyon 300 bin Mwh seviyesine çıktı; Cengiz Enerji bu üretimin 504 bin 829 Mwh’lık kısmını karşılayarak yaklaşık 2,5 milyon kişiye yenilenebilir kaynaklı elektrik sağladı.
Temmuzda ulaşılan rekora genel bakış:
TEİAŞ verileri, 1 Ocak 2016 sonrasında kaydedilen temmuz ayları içinde bu oranın en yüksek seviyeye çıktığını ortaya koyuyor. Sektör düzeyindeki bu artışta, özellikle hidroelektrik üretimdeki yükselişin etkili olduğu belirtiliyor. Cengiz Enerji CEO’su Ahmet Türkoğlu şirket santrallerinin kış aylarındaki yağışlar sayesinde hidroelektrik tesislerinde beş yıllık üretim rekoru kırdığını ve temmuzda sektörün oransal olarak kaydettiği rekora katkı sunmaktan memnun olduklarını vurguladı.
Cengiz Enerji'nin kapasite ve üretim profili:
Cengiz Enerji, toplam kurulu gücü 5.162 MW olan bir üretim portföyüne sahip. Bu kurulu gücün 3.171 MW’lık bölümü yenilenebilir kaynaklı santrallere ait. Kaynak bazında dağılım ise 2.265 MW hidroelektrik, 129 MW rüzgâr ve 777 MW güneş olarak kaydediliyor. Şirket, ayrıca Türkiye’nin üç bölgesinde yürüttüğü elektrik dağıtım hizmetleriyle yaklaşık 9,1 milyon aboneye ulaşıyor.
Cengiz Enerji’nin temmuz üretimi, hem şirketin mevcut yenilenebilir portföyünün performansını hem de Türkiye’deki mevsimsel koşulların enerji üretimine etkisini gösteriyor. Şirket yetkilileri, enerji arz güvenliğini güçlendirme ve daha düşük karbonlu bir üretim yapısına geçişin öncelikleri arasında olduğunu belirterek, rüzgâr ve güneş yatırımlarını artırma hedeflerini yineledi.
Bu veriler, Türkiye genelinde yenilenebilir kaynakların üretimde artan payının somut bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Cengiz Enerji özelinde temmuz ayındaki performans, firmanın hem üretim kapasitesini verimli kullanabildiğini hem de ülke çapındaki enerji dönüşümüne katkı verdiğini ortaya koyuyor.
Önümüzdeki dönemde şirketin yenilenebilir enerji yatırımlarını genişletme planları ve sektörün genel eğilimi, yenilenebilirlerin toplam üretim içindeki payının korunması ve artırılması açısından belirleyici olacak.

TEİAŞ VERİLERİNE GÖRE TEMMUZ AYINDA ÜRETİLEN TOPLAM ELEKTRİĞİN YÜZDE 58,44'Ü YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN ELDE EDİLEREK ORANSAL BAZDA SON 10 YILIN REKORU KIRILDI. TEMMUZDA YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN TOPLAM 20 MİLYON 300 BİN MWH'LİK ELEKTRİK ÜRETİMİ YAPILIRKEN, CENGİZ ENERJİ BU ÜRETİMİN 504 BİN 829 MWH'LİK KISMINI GERÇEKLEŞTİRDİ.
Henüz yorum yapılmamış
Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!