Gaziantep'te kurutmalık geleneği sürüyor:
Gaziantep'in gastronomi geleneğinin parçası olan kurutmalık sebzeler, yaz mevsimiyle birlikte tezgahlarda yerini aldı. Patlıcan, kabak ve biber gibi yeni mahsul ürünler rengarenk görüntüleri ve doğal dokularıyla dikkat çekiyor.
Oğuzeli ilçesinde yetiştirilen sebzeler hasat edildikten sonra iplere dizilip güneşte kurutuluyor; sonrasında kent merkezindeki Elmacı Pazarı'nda satışa sunuluyor. Bu ürünler, Gaziantep mutfağında kışlık hazırlıklarda ve yöresel tariflerin temel malzemeleri arasında önemli bir yere sahip.
Elmacı Pazarı'nda sezon hareketliliği:
Fatih Östefil, 7 yaşından beri dükkâna geldiğini ve yaklaşık 25 yıldır bu işi yaptığını belirterek yeni sezon ürünlerinin tamamının taze mahsul olduğunu ifade ediyor. Östefil, Oğuzeli'nde ekiplerin tarlada eki̇mden hasada kadar süreci yürüttüğünü, ürünlerin iplikten geçirilip pazara getirildiğini anlatıyor.
Fiyatlar bu yıl biraz yükseliş gösterdi; Östefil'in aktardığına göre bu sezon patlıcan, biber ve acur 250 lira seviyesinde, kabak ise 350 lira olarak satılıyor ve genel olarak geçen yıla kıyasla maliyetlerde artış gözlemleniyor.
Talep ve tüketici tercihleri:
Vatandaşların kurutmalıklara ilgisi devam ediyor; esnaf en fazla talebin patlıcan ve bibere yönelik olduğunu belirtiyor. Hem görsel açıdan pazarı canlandıran hem de kışlık stoklarda önemli yer tutan kurutmalıklar, Gaziantep'in yöresel mutfağındaki vazgeçilmezliğini sürdürüyor.

ELMACI PAZARI ESNAFI FATİH ÖSTEFİL
Henüz yorum yapılmamış
Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!