bereketli ancak zorlu hasat:
Türkiye’nin verimli topraklarından Hatayda kavun hasadı sürüyor. Antakya ilçesi Bohşin Mahallesi’nde, ilk kez kavun eken Mahmut Koçak 20 dönümlük tarlasından bu yıl bereketli bir hasat beklediğini belirtiyor. Koçak, tarladan satış fiyatının kilo başına 10 TL olduğunu ve tarladan elde etmeyi hesapladıkları ürün miktarının yaklaşık 80 ton olduğuna dikkat çekti.
Aşırı yağışların etkisiyle ekim ve hasat zamanlamalarının geriye kaldığı, bunun da dönüm başına verim ve satış takvimini etkilediği ifade ediliyor. Koçak, normalde bu dönemde hasadın bitmiş olması gerektiğini ancak hava şartları nedeniyle gecikme yaşandığını aktardı.
sıcaklık, mesai ve üreticinin sözleri:
Hasadı yürüten üreticiler, kavurucu sıcaklar altında çalışıyor. Koçak, sahadaki mesai düzenini "Normalde sabah 07.00'de gelip 14.00'te işi bırakıyoruz" sözleriyle özetlerken, tarlada sıcaklığın yaklaşık 40 derece civarında olduğunu belirtti. Koçak, işin zorluğuna rağmen ekmek parası için çalışmak zorunda olduklarını vurgulayarak, "Sıcağın altında çalışmak zordur ama ne yapacaksın, ekmek parası. Şu anda sıcaklık yaklaşık 40 dereceye yakın ama maalesef çalışmak zorundayız. 50 derece de olsa yine çalışacağız" ifadelerini kullandı.
fiyat farkı ve piyasa kaygısı:
Koçak, verimin iyi olmasına karşın fiyatlardan şikayetçi: "Hasat bereketli, Allah’a şükür. Verim de iyi ama fiyat yönünden sıkıntı var." Üretici tarlada kilo 10 TL fiyatından satış yaparken, market ve manav raflarında kavunun 30-40 TL seviyelerine çıktığını söylüyor. Geçen yıl bazı dönemlerde market fiyatlarının 60-70 TLye kadar çıktığını, tarlada ise geçen sene alıcıların yaklaşık 25 TL ödediğini belirtti. Bu yıl çok sayıda üreticinin kavun ekmesi ve ekimlerin gecikmesi nedeniyle fiyatların düştüğü ifade edildi.
Koçak, tarlanın kendilerine ait olmasının çalışma esnekliği sağladığını ancak satış ve fiyat dengesindeki belirsizliklerin üreticiyi zorladığını vurguladı. Hasadın bu şartlarda devam ettiği ve üreticilerin verimi en iyi şekilde pazara ulaştırma çabasında olduğu kaydedildi.

TÜRKİYE’NİN BEREKETLİ TOPRAKLARI OLAN HATAY’DA, KAVUNDA SON HASATLAR YAPILIYOR.
Henüz yorum yapılmamış
Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!