kıyılarda artan atık birikimi
Mersin’in bazı kıyı kesimlerinde sahile ulaşan çöp, odun parçaları ve plastik atıklar dikkat çekti. Sosyal medyada paylaşılan birçok görüntü, kıyılardaki birikimin yerel halk ve ziyaretçiler tarafından da fark edildiğini gösteriyor.
kaynaklar ve taşınma mekanizması:
Mersin Üniversitesi Deniz Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Deniz Ayas, özellikle kış aylarında görülen yoğun yağışların karada biriken atıkları dere ve nehirler aracılığıyla denize taşıdığını belirtiyor. Ayas, bu sürecin kıyı kesimlerinde ciddi bir birikime yol açtığını vurguluyor.
Ayas konuya ilişkin olarak şunları söyledi: "Sosyal medyada son zamanlarda kıyı alanlarındaki kirlilik ile ilgili çok fazla miktarda görüntü paylaşılıyor. Bu kirliliğin asıl nedenlerinden bir tanesi karasal kirlilik. Nehirlerle taşınan kirleticiler, sahillerde ciddi oranda kirlilik oluşturuyor"
turizme olası etkiler:
Uzmanlar, temiz deniz beklentisiyle gelen yerli ve yabancı turistlerin bu tür görüntülerle karşılaşmasının ziyaret tercihlerini etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Ayas bu durumu açıkça şöyle ifade etti: "Sonuç itibarıyla yerli ya da yabancı turistler sahilleri kullanma amacıyla geldiklerinde temiz bir denizle karşılaşmak isterler. Turizmi etkileme potansiyeli var. Karada yoğun miktarda kirleticiler de bulunuyor. Aşırı yağışlar karada biriken çöplerin denize taşınmasını sağladı"
uzun vadeli yük ve görünürlük:
Deniz kirliliğinin yıllardır devam eden bir sorun olduğuna dikkat çeken Ayas, problemlerin görünür hâle gelmesinin toplum tepkisini artırdığını ifade etti. Ayas, "Denizdeki kirletici yükü günden güne artıyor ve aslında daha görünür hale geldiği zamanda bizim için problem oluyor. Aslında denizde kirletici, başta plastikler olmak üzere, yıllardır kronikleşmiş bir problem ama bugün görünür olunca tabii ki vatandaşlarımızın, insanların tepkilerine neden oluyor. Bu da aslında denizlerin durumunu gösteren bir gösterge olarak değerlendirilebilir" dedi.
Kıyılarda görülen bu birikimler, hem çevresel kalite hem de bölge turizmi açısından risk oluşturuyor. Uzman değerlendirmeleri, sorunun kaynağının karasal atık taşınımı olduğunu ve görünürlüğün toplum farkındalığını artırdığını ortaya koyuyor.

MERSİN’İN BAZI KIYI KESİMLERİNDE ÇÖP, ODUN PARÇALARI VE PLASTİK ATIKLARIN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK GÖZLENDİ.
Henüz yorum yapılmamış
Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!