
Merkez Bankası'ndan Önemli Açıklamalar
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 20 Mart'ta gerçekleştirilen ara toplantısının özetini yayımladı. Toplantıda, finansal varlık fiyatlarındaki oynaklığın azalmasına yönelik proaktif önlemler alındığına dikkat çekildi.
Oynaklık ve Enflasyon Riski
Son dönemde yaşanan yüksek finansal piyasa oynaklıkları, Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 38 baz puan artarak 20 Mart itibarıyla 296 baz puan seviyesine ulaşmasına sebep oldu. Aynı sürede, Türk lirasının 1 ay vadeli kur oynaklığı yüzde 19, 12 ay vadeli kur oynaklığı ise yüzde 21,5 seviyelerine yükseldi.
Sıkı Para Politikası ve Yeni Tedbirler
Özette, enflasyon görünümündeki riskler değerlendirilirken, sıkı parasal duruşun desteklenmesi amacıyla Merkez Bankası gecelik borç verme faiz oranı %44'ten %46’ya çıkarıldığı belirtildi. Ayrıca, politika faiz oranı %42,5'te, gecelik borçlanma faizi ise %41'de sabit tutuldu.
Finansal piyasalardaki istikrarı sağlamak için, döviz likiditesini dengelemek üzere Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlandığı kaydedildi. Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi amacıyla 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilirken, vadesi 91 güne kadar olan likidite senetleri ihraç edileceği belirtildi.
Gelecek Adımlar ve Hedefler
TCMB, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının sürdürüleceğini vurguladı. Kararların enflasyon görünümüne odaklı ve veri temelli bir yaklaşım ile alınacağı ifade edildi. Ayrıca, belirgin bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı bilgisi verildi.
TCMB, fiyat istikrarı ilkesi doğrultusunda, tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğini de duyurdu. Merkez Bankası'nın hedefi, piyasa kurallarına uygun ve şeffaf bir çerçevede karar almak olarak belirlendi.