Merz: AB Konseyi Tartışmaları Bitmeden İsrail'e Yaptırım Kararı Olmaz
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in İsrail’e yönelik yaptığı yaptırım önerilerini değerlendirmede önce AB Konseyi içindeki tartışmaları bekleyeceklerini söyledi. Merz, bu açıklamayı AB Konseyi Başkanı Antonio Costa ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptı.
Merz'in Açıklamaları
Bir gazetecinin, "AB Komisyonu Başkanı bugün İsrail'e karşı bir dizi yaptırım önerdi. Bu yaptırımlardan hangilerini destekliyorsunuz veya İsrail'e yaptırım uygulanmasına prensipte karşı mısınız?" sorusuna Merz, Almanya'daki koalisyon hükümetinin İsrail’in eylemlerinin kabul edilemez olduğu konusunda hemfikir olduğunu belirterek cevap verdi.
Merz, von der Leyen’in önerilerini not ettiğini söyleyerek, "Yaptırımlarla ilgili olarak, öncelikle AB Konseyi’ndeki iç tartışmaları beklemek istiyorum." ifadesini kullandı. Ayrıca, "Almanya'nın İsrail politikasında temelde hiçbir değişiklik olmadı." diyerek gelecekte de İsrail devletinin yanında duracaklarını vurguladı.
Merz, bunun İsrail hükümetinin bazı uygulamalarını eleştiremeyecekleri anlamına gelmediğini ekleyerek, eleştirilerini önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmelerde, sonra da kamuoyunda dile getirdiğini aktardı.
Merz, İsrail’in Katar’da bulunan Hamas müzakere heyetine yönelik saldırısına ilişkin olarak ise şunları söyledi: "Bu, İsrail ordusunun Katar'ın toprak bütünlüğünü ihlal ederek uluslararası hukuka aykırı bir askeri saldırıdır." Merz, Katar’ın çatışmada arabulucu rolü üstlendiğini ve şimdiye kadar yatıştırma çabalarına yardımcı olduğunu da hatırlattı.
Filistin Devleti'ni şu an için tanımayacaklarını ve Birleşmiş Milletler'deki girişimi desteklemeyeceklerini yineleyen Merz, ancak Filistin yönetiminin halkın ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma gelmesini istediklerini belirtti. Merz, İsrail hükümetinin Filistin yönetimine ödemesi gereken fonları vermemesi nedeniyle okullarda derslerin yapılamadığına işaret ederek, "Bu da kabul edilmez." dedi.
Merz, ayrıca Rus insansız hava araçlarının (İHA) Polonya hava sahasına girmesini değerlendirdiğini, Polonyalı mevkidaşı Donald Tusk ile uzun bir telefon görüşmesi yaptığını ve saldırılarla ilgili ayrıntılı bilgi aldığını söyledi. Bu olayların tüm Avrupa'da barışı ciddi şekilde tehdit ettiğini vurgulayan Merz, Rus hükümetinin bunun tesadüf olduğu yönündeki iddialarını inandırıcı bulmadığını aktardı.
Şansölye Merz, NATO hava savunmasının işlevini yerine getirdiğini ancak beklendiği kadar iyi çalışmadığını belirterek bunun NATO ve AB içinde tartışmalara yol açacağını kaydetti.
Antonio Costa: Gazze'deki Uygulamalar Meşru Müdafaa ile Açıklanamaz
AB Konseyi Başkanı Antonio Costa ise Orta Doğu'daki durumun endişe verici olduğunu söyledi. Costa, İsrail’e kendini savunma hakkı tanıdıklarını, ancak "Gazze'de yaşananlar meşru müdafaa hakkıyla açıklanamaz." dedi.
Costa, ateşkesin sağlanması, yardım malzemelerinin serbest bırakılması ve Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşimlere son verilmesi çağrısında bulundu. İsrail’in dostlarını dinlemediğini belirten Costa, "Her gün televizyonda Gazze Şeridi'ndeki ve Batı Şeria'daki olayların ve yaşananların korkunç görüntülerini gördüğümüzde AB'nin buna tepki vermemesi imkansızdır." ifadesini kullandı.
Uzun vadeli barış ve istikrar için tek kalıcı çözümün iki devletli çözüm olduğunu vurgulayan Costa, ateşkesin sağlanması, öldürmelerin durdurulması, Gazze’nin daha fazla tahrip edilmemesi ve Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşimlerin sonlandırılması gerektiğini kaydetti.