DOLAR
42,83 -0,03%
EURO
50,57 0,03%
ALTIN
6.169,22 0,19%
BITCOIN
3.752.391,51 0,37%

Bergama'da Arasta Panayırı: Tarihi Osmanlı Arastası Kadınların Emekine Sahne Oldu

Arasta Kültür Sanat ve Eğitim Derneği'nin düzenlediği Arasta Panayırı, Akropol Band ve Andante müzisyenleri eşliğinde Bergamalı kadın üreticilerin el emeğini sergiledi.

Yayın Tarihi: 24.12.2025 10:24
Güncelleme Tarihi: 24.12.2025 10:24

Bergama'da Arasta Panayırı: Tarihi Osmanlı Arastası Kadınların Emekine Sahne Oldu

Bergama'da Arasta Panayırı: Tarihi Osmanlı Arastası Kadınların Emekine Sahne Oldu

İzmir’in Bergama ilçesinde Tarihi Osmanlı Arastası’nda 2023 yılında kurulan Arasta Kültür Sanat ve Eğitim Derneği yeni yıl öncesi Arasta Panayırı etkinliğini düzenledi.

Etkinlik programı

Etkinlik; Bergamalı müzisyenlerden oluşan Akropol Band’ın arastadaki konseri ve kortej yürüyüşü ile başladı. Ardından katılımcılar, panayırda Bergamalı kadınların emeklerinin sergilendiği stantları ziyaret ederek alışveriş yaptı.

Panayır boyunca arastadaki her sokakta Andante Müzik Okulunun Bergamalı genç müzisyenleri piyano, keman ve gitar çalarak katılımcıları coşturdu. İki gün süren panayırda Bergamalılar, havanın da güzel olmasını fırsat bilerek Tarihi Osmanlı Arastası’nda alışveriş yapıp dinlenme imkanı buldu.

Ahu Rubacı'nın açıklaması

Ahu Rubacı, "1Arasta, kökleri yüzyıllarca öncesine dayanan çok katmanlı bir alan. Burada tükenmekte olan Kültür Mirası temsilcileri, Sanatçılar ve Zanaatkarlar bulunuyor. Tarihi dokusunun yanında aslında sosyal kültürel ve sanatsal zenginliği ile önemli bir alan. Arasta kendine ait bir kimliği, duruşu olan ve kendisi gibi olmakta direnen bir alan. Derneğimiz 2023 yılında kuruldu ve amacımız Arastanın sosyal, kültürel ve sanatsal zenginliğini görünür kılmak ve kent ile olan bağını güçlendirmek. Bu etkinliği de bu yüzden düzenledik." dedi.

Katılımcı görüşleri

Hazel Aymaz, "Bergama Arastasında 14 yıllık bir esnaflık geçmişim var. Parşömen sanatçısıyım, zanaatkarıyım. Böylesine köklü geçmişi olan arastada zanaatkarların günden güne azaldığı bir bölgede tekrar bu sanatı ve zanaatı yaşatarak derneğimiz ile böylesine güçlü bir organizasyonda bulunmaktan çok mutluluk duydum. Daim olmasını diliyorum " dedi.

Hande Akçıl de, "2023 yılından beri bu dernekteyim. Seramik üreticisiyim ve aynı zamanda kadın girişimciyim. Çok büyük bir heyecanla bu panayıra hazırlandık. Bu etkinliklerin tek bir kurumun değil aslında dayanışmanın başarısı olduğunu düşünüyoruz. Burası tarihi bir çarşı. Ve bizler buranın bir alışveriş alanı değil de aslında bir kültür alanı olduğunu düşünüyoruz. Andante Müzik Okulu ile bu vizyonu çok güzel tamamladığımıza inanıyoruz. Bergama’nın Genç Müzisyenleri ve Eğitmenleri ile Arasta tekrardan nefes aldı" diye konuştu.

BERGAMA İLÇESİNDE TARİHİ OSMANLI ARASTASI'NDA 2023 YILINDA KURULAN ARASTA KÜLTÜR SANAT VE EĞİTİM...

BERGAMA İLÇESİNDE TARİHİ OSMANLI ARASTASI'NDA 2023 YILINDA KURULAN ARASTA KÜLTÜR SANAT VE EĞİTİM DERNEĞİ YENİ YIL ÖNCESİ ARASTA PANAYIRI ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ.

BERGAMA İLÇESİNDE TARİHİ OSMANLI ARASTASI'NDA 2023 YILINDA KURULAN ARASTA KÜLTÜR SANAT VE EĞİTİM...

Yazar
EDİTÖR

Deniz Arslan

3 yıllık deneyimli. Psikoloji, beslenme, astroloji, organik yaşam ve seyahat konularında "soft news" olarak adlandırılan okunması keyifli içerikler hazırlar.